6. Författarskap

2021-10-18
Den här veckan gör Svensk bokhandel reklam för Flätorna på sin hemida
 
 
 
2021-03-12
En fortsättning på romanen Flätorna är på gång. Den skildrar livet i byn Björkeby 6 år senare. Det har hänt lite i byn - några har flyttat därifrån och nya kflyttar in.Barnen växer upp och lantbruket förändras för Perssons. Flätorna jobbar på med sitt stora entreprenörsuppdrag och det händer spännande saker i byn. Den nya boken är skriven i samma stil som Flätorna, lättläst, humoristisk och lite tankeväckande.
 
Här är några exempel på vad jag skrivit:
 

Flätorna  
Flätorna är en modern roman som utspelas i en by på den svenska landsbygden av idag. Mest handlar den om tre kvinnor och deras olika sätt att leva i samma by, men också om förutfattade meningar, misstro mot nya strömningar i samhället, vänskap och grannsämja. Lantbruket av idag skildras också, liksom de kontraster som kan bli uppenbara i en landsortsby. Boken är lättläst och kryddad med mycket humor. Boken kom ut på bokförlaget Ekström & Garay den 2 december 2020. Det var tänkt att den skulle vara med på Bokmässan i Göteborg i september, men Coronaepidemin sätter stopp för det. Man kan beställa en bok på tfn 0706-185712 eller på mejl  [email protected] Läs mer om  Flätorna  under inlägg Aktuellt ovan!   

 
 
 Gunborg - en berättelse om ett liv, en släkt, en epok och en bygd  (färdig 2006, finns i några få exemplar för den närmaste familjen och släkten)- handlar om min mamma och hennes liv. Hon är den röda tråden, men den handlar också om den tid under vilken hon levde (1919-2003), om bygden hon levde i (Härnevi, Tillinge och Enköping) och om våra förfäder. Boken baseras på gamla brev och andra dokument och har kompletterats med Gunborgs egna berättelser, intervjuer och samtal med andra släktingar, fakta ur litteratur och egen forskning. I boken skildras mest hur den vanliga lilla människan har levt, sett ur ett större samhälleligt perspektiv. Många foton, dialoger och anekdoter illustrerar berättelsen. . Ur förordet:  "...Boken om Gunborg är en berättelse om en människas liv. Ett inte särskilt märkvärdigt liv kan man kanske tycka, ett liv fyllt av glädje och sorg, människor, stora och små händelser. Ett liv som utgör en länk i en kedja. Det finns starka länkar och det finns svaga. Hur Gunborgs länk är får var och en bedöma. Men en sak är säker - alla länkar behövs."
image11
 
Gustaf (Atremi 2010) - en historisk roman, som jag gjort tillsammans med Göran Källgården.  Göran har forskat fram de huvudsakliga faktauppgifterna och jag har skrivit romantexten. Gustaf utspelas i trakterna kring Enköping, Uppsala och Strängnäs i början och mitten av 1800-talet. Boken bygger på autentiska händelser, personer, platser och fakta ur olika arkiv. Gustaf handlar om Gustaf som barn i Strängnäs, Uppsala och Litslena. Läsaren får följa Gustaf i skolan, i arbetet, på julkalas, i kyrkan, på resor till näraliggande städer  och inte minst i hans tankar. Hans barndom var fylld av avsked och tråkiga händelser mellan glädjeämnena. En spännande, tragisk, rolig och gripande roman. Det var ett mycket roligt skrivarbete och en stor utmaning att göra en levande skildring av fakta ur arkiv, ge liv åt människorna som levde för två hundra år sedan, sätta sig in i deras liv och dåtidens levnadsvillkor.
  
       
 
      
Andra boken om Gustaf  (Förlag Göran Källgården 2013) - en historisk roman, som kan läsas som en fortsättning på romanen Gustaf. Andra boken om Gustaf har jag också gjort tillsammans med Göran Källgården. Den utspelas huvudsakligen i Litslena och traketrna kring Enköping, i mitten av 1800-talet. Boken bygger på autentiska händelser, personer, platser och fakta ur olika arkiv. I Andra boken om Gustaf är Gustaf vuxen och har ett tillsynes välordnat liv, men han råkar ut för en rad tråkiga händelser, som får allvarliga konsekvenser för hans liv och hälsa. En spännande, tragisk, delvis rolig och gripande roman.  Göran har forskat fram de huvudsakliga faktauppgifterna och jag har skrivit romantexten. Det har varit ett mycket roligt skrivarbete och en stor utmaning att göra en levande skildring av fakta ur arkiv, ge liv åt människorna som levde för två hundra år sedan, sätta sig in i deras liv och dåtidens levnadsvillkor.
 
           

  Här står Gustaf bredvid Sven Delblanc, Kerstin Ekman     
  m fl i Uppsala Stadsbiblioteks Upplandssamling. I fint
 sällskap alltså.

 Ett par av illustrationerna i böckerna om Gustaf
 
 
    
                                          
Vi har haft föredrag om de två första böckerna om Gustaf vid drygt 50 tillfällen hos föreningar, arkiv och bibliotek och deltagit i marknader och festivaler. Vi har också blivit intervjuade i SVT Uppland tre gånger.
 
Släktforskarmässan i Eskilstuna och litteraturfestivalen i Sigtuna var två tillfällen då vi berättade om böckerna om Gustaf. Alltid trevligt att träffa läsare och få kommentarer om boken. Vid årsmötena i Gustafsällskapet, nära Gustafs födelsedag den 6 juni varje år, gör vi ett studiebesök på någon plats i Gustafs fotspår. Häflinge, Strängnäs, Skillinge, Sneby och LItslenaby har vi besökt hittills  
 
Böckerna Gustaf  och Andra boken om Gustaf finns att köpa på Gestbloms bokhandel i Enköping, Söders bokhandel i Bålsta, Nibble Gårdsbutik, Enköpings Museum/Turistbyrå, Kromsta Lantbod, Karleby tingshus, nätbokhandlare eller av Göran och mig. De är på cirka 400 sidor, inbundna och kostar 250 kronor styck. Rabatt vid köp av minst 4 böcker. Omslaget är i akvarell och varje kapitel har en llustration. 

Enköpings kommun under förstoringsglas (Utgiven av Studieförbundet Vuxenskolan 1981, finns på biblioteket) - ett studiecirkelmaterial om vår kommun .

Krönikor i Trafiknyktert
Jag skriver sedan hösten 2007 krönikor i MHF Öst:s medlemstidning Trafiknyktert.nu, som ges ut i sydöstra Sverige. De handlar om hur en vanlig trafikant ser på olika situationer i trafiken och är lättsamt skrivna, ofta egenupplevda händelser, ofta med glimten i ögat, men med en allvarlig underton. Totalt har jag skrivit 50 krönikor
Här finns de senaste: http://www.trafiknyktert.nu/trafiknyktertnu/tidigare-nummer.aspx på sidan 6. Och här kommer några av de gamla:
 
 
 
 
 
 
 

 


..........................................................................................................................................................................................................

Trackback
RSS 2.0