5. Boktips

Jag läser mycket böcker. Det finns många bra böcker, men tyvärr hinner jag inte läsa alla som jag skulle vilja. Här kommer tips på några böcker och författare som jag uppskattar:

Ninni Schulman - Välkommen hem, När alla klockor stannat, Svara om du hör mig fl. Samtliga är deckare från lilla Hagfors.Mycket välskrivna och lättlästa. Det är lätt att ta del av miljön och känna sig delaktig i händelserna.

Sara Paborn - Tuppen och havet. En tupp görmänniskorna på den lilla semesterön galna. De får alrdig sova,f år aldrig lugn och ro. En dag bestämmer sig några av de boende för att göra något åt saken.
 
Sara Paborn - Blybröllop. En kvinna i ett långvarigt äktenskap har helt tröttnat på sin krävande man. Hon tar saken i egna händer för att förkorta deras gemensamma liv.

Gösta Unefält - Polisen som vägrade ge upp och alla de andra böckerna om polischef Jörgensson, polisman Larsson m fl som utreder mord bland turister och fiskare i Strömstad

August BondessonSkollärare John Chronschoughs memoarer. Klassiker om en mycket udda person, med en mycket udda hobby. Fascinerande.

Jerome K Jerome - Tre män i en båt. Den roligaste bok som skrivits. En skildring av hur tre opraktiska män packar och förbereder en båttur på Themsen - kan det bli mer töntigt, ointressant och tråkigt - men så rooooooligt!

Kajsa Ingemarsson - Små citroner gula. En ung servitris startar tillsammans med en kompis en ny restaurang. De har alla odds emot sig, men lyckas till slut. Intressant att få en inblick i restaurangbranschen och boken är väldigt roligt skriven.

Katarina Wennstam - Smuts. Lättläst och spännande roman om trafficking och sexhandel bland juristeliten i Sverige.

Jan Fridegårds statarböcker. De från Enköping är förstås intressanta - Lyktgubbarna, Torntuppen m fl. Studera särskilt dialekten i dialogerna.

Henning Mankell - En seglares död. Två byggjobbare blir lurade av sin  "svarte" arbetsgivare och jagar honom genom Sverige för att få ut sin rättmätiga lön. Många spännande och tragiska scener utspelas.

Karian Alfredson - Åttio grader från Varmvattnet, Sista färjan från Ystad m fl.
Bra, spännande bäcker om en barnmorska som reser ut i världen och kommer i kontakt med andra sätt att leva, oftast kvinnors, och ett mcyket mindra fritt och jämställt liv än vi har i Sverige
image62

Katarina Mazetti - Grabben i graven bredvid och Familjegraven som handlar om en relation mellan en bibliotekarie och en bonde. Två världar och två kulturer som möts. Inte helt olikt min egen situation. Roliga och tänkvärda böcker.
 
Karin Alvtegen, Anna Jansson, Karin Fossum, Åsa Larsson, Unni Lindell,  Liza Markund, Aino Trosell, Helene Tursten, Camilla Grebe och Karin Wahlberg skriver alla väldigt bra deckare som är mycket väl värda att läsas.

Johan Birath - Mordet i Ljungstorp. Ett mord som äger rum i början på 1800-talet. Handlingen bygger på domstolsprotokoll och ger en bra bild av hur man levde på landsbygden. I boken skíldras livet i Östergötland.

Och dessutom alla böckerna om Grönköping, Alf Henrikssons ordvitsiga verk, HasseåTages hela produktion........

Och så måste jag förstås tipsa om romanen Flätorna. Se inlägg 6!
Trackback
RSS 2.0