3. Så här tycker jag


                                           

Om samhället. .... Vårt samhälle ska grundas på den enskilda individen. Varje människa ska ha rättigheter och skyldigheter och bidra till sin egen försörjning efter förmåga. Den som inte klarar sig själv ska få hjälp av samhället. Alla har moraliska förpliktelser mot sina medmänniskor. Det ska vara möjligt att bo där man vill, i stan eller på landet, i villa eller lägenhet. Men man kan inte kräva likadan service överallt, det måste vara rimliga krav man ställer på samhället. I möjligaste mån ska Sverige vara självförsörjande. Så långt det är möjligt ska även kommunen vara det, och verka för att det finns jobb, service, livsmedelsproduktion och bostäder inom kommunens gränser.

Om liv och död...... Abort och dödshjälp är stora frågor i vårt samhälle. Vem som kan styra över andras liv, vad som är ett liv, när det börjar och när det slutar. Min mamma låg som ett kolli i 10 månader före sin död, jag tyckte det var ett liv. som ingen annan hade rätt att avsluta. Men jag kanske hade fel.  Jag har inga svar på dessa frågor. Självmord är inte acceptabelt, det skapar skuldkänslor hos de efterlevande anhöriga och är ett tecken på stora brister i vårt samhälle. Att döda i självförsvar är godtagbart. Dödsstraff är däremot inte acceptabelt, ingen kan råda över andras liv och död. Att döda djur för att få mat och överleva är OK, det ingår i det naturliga kretsloppet, men jakt för nöjes skull är mer tveksamt.

Om könsroller .......Där råder en dubbelmoral. Ska vi ha jämställdhet så ska vi ha det i alla lägen. Och det är klart att vi ska ha det. Vi är ganska jämställda i vårt land. Om var och en gör det den är bäst på och mest lämpad för  och gör sitt bästa slipper vi allt tjafs om könsroller. Självklart ska man i yrkeslivet ha samma lön för samma jobb och efter det sätt på vilket man utför sitt jobb. Ingen ska nedvärderas på grund av sitt kön, varken man eller kvinna. Köpt sex är inte acceptabelt, det är inte på lika villkor.

Om arbete........ Alla ska ha möjlighet till att få arbeta. I stället för olika bidrag ska man kunna få uträtta något om man kan och känna att man gör nytta. I samhället finns mycket som behöver göras och blir ogjort, samtidigt som många inte har något jobb. Många jobbar nästan ihjäl sig, medan andra har långtråkigt och inget hellre vill än att få jobba. En jämnare fördelning vore önskvärd. Någon form av lärlingssystem vore bra, att man startar som ung med en lägre lön och jobbar sig uppåt och får en högre lön när man kan ett yrke bättre.

Om språk......Språket är viktigt för kommunikation mellan människor. Vårt svenska språk är värt att värna om. Många gamla ord och uttryck håller på att försvinna och det tycker jag är synd. Svenskan influeras ganska snabbt av andra språk, t ex engelskan. I de fall det finns ett bra svenskt ord ska man använda det svenska, och inte slentrianmässigt ta de låneord som ofta används. Inom den snabbt växande mediasektorn finns många specialuttryck. En klyfta växer därför fram i samhället, mellan dem som känner till mediavärlden och de andra, oftast  äldre människor. Ord som  "nätet",  "mus" och  "gå in" har fått en ny betydelse. Att stava rätt och använda rätt ordform, framför allt i skrift, är viktigt för att få fram rätt budkskap och nyanser.


Om miljön...... Våra förfäder visste hur man skonade miljön, utan att veta om det. Vi har mycket att lära av dem. Kärnkraft kan vi vara utan, det är en alltför farlig energikälla. Vi behöver inte alla våra elektriska apparater som vi använder idag och som drar onödig energi, inte heller all den bekvämlighet som vi eftersträvar, vi kanske mår bättre utan. Vi måste skona miljön för våra kommande generationer.

Om integritet........Alla har rätt till sin egen integritet. En viss kommunikation mellan människor måste  förekomma i ett fungerande samhälle. På det personliga planet ska var och en själv få bestämma om sin integritet, t ex att ha ett eget rum i vårdboenden, att få tala till punkt, att inte behöva berätta mer än man vill om sig själv, att få gå ostörd på toaletten mm

Om droger ........ Narkotiska droger är farliga inslag i vårt samhälle och ska inte tillåtas och motarbetas med alla medel. Alkohol kan vara positivt i vissa sammanhang, om den brukas med måtta och av människor som kan hantera den. Men ALDRIG i samband med bilkörning. Alkoholreklam är fel tycker jag. Information om alkohol och dess negativa konsekvenser är viktigt, speciellt för ungdomar.

Om  brott och straff......  Samhället ska sträva efter att vara sådant att ingen lockas till att begå brott, men det är en utopi. Den som utfört ett brott ska dömas och straffas så fort som möjligt. Domstolarna ska bemannas av juristdomare och lekmannadomare, d v s nämndemän som är kompetenta och utbildade för sitt uppdrag. Språket i domstolarna måste göras mer begripligt för vanliga människor, juristerna ska inte använda sig av så mycket facktermer som de gör idag. I så fall ska de förklaras bättre. Ett ord på vägen från domaren till de dömda kan göra mer nytta än den påföljd och eventuella vård som döms ut. Samhället ska satsa mer på brottsförebyggande verksamhet, börja redan i förskolan.
Trackback
RSS 2.0